tirsdag 5. april 2011

kultursjokk x 2

en.
Hadde salsaundervisning på søndag. Jeg skulle overrekke pengene, og ga de med venstre hånd. Shaibo som skulle ta imot sto og så på meg litt før han tok dem, avventende. Jeg tenkte lite på reasksjonen hans. Vi begynte å gå også spørr han oss "Do you know the word culture shock?". Ja, det ordet kjente vi. Så forklarte han hvordan han opplevde det da jeg ga han pengene med venstre hånd. Det her visste jeg jo fra før. I Ghana gjør man ikke sånn, du tar ikke en person i hånda med venstre hånd og du overrekker ingenting med den heller. Men det hadde falt helt ut og jeg blei stående og føle meg dum! Jeg forsto at det her ikke bare var en gammel tradisjon som de hadde, men noe som virkelig betydde noe. Vi fikk vite før vi reiste at det var viktig å sette seg inn i kulturen vi kom til, men jeg forestilte meg ikke hvor viktig det faktisk var. Venstre hånd skal ikke gjenta seg.


to. 
Fra tid til annen hører vi kjente sanger på radion og rundtom. Celin Dion har vært en slager på hoteller hvor vi slikker sol. Og Micheal Jackson veit selvsagt alle hvem er. Men hva veit egentlig Ghanesere flest om musikk som kommer utenfra det afrikanske kontinentet, tenkte jeg. I går hadde vi lønsj med to kamerater og blei sittende å snakke musikk. The Beatles, veit dere hvem de er? "...neei". *sjokkerte jenter*. Jeg tenkte hardt, hvordan kan det være mulig. Så begynner vi å synge på Hey Jude, for det er umulig at de ikke har hørt om denne verdenskjente gruppa. Jojojo, den sangen hadde han ene hørt på Champs, karaokebaren i Accra. Kristin som nært sagt dyrker Bruce Springsteen måtte forhøre seg om dette var et kjent navn i deres ører. Nope. Jeg hadde heldigvis med meg ipoden min og spilte blant annet Come Together av Beatles, Bruce Sprengsteen, Ramones, også måtte jeg gi de litt Devendra Banhart. Det slo ann!
På kvelden var vi ute og spiste middag hos kjæresten til Kristin (som lagde helt fantastisk mat og hadde maten på bordet klokka seks da han også hadde sagt at middagen skulle starte). Jeg hadde ikke klart å roe meg ned på at de ikke kjente musikken vi i vesten ser på som de O store. Jeg spørte fler av de som var der "Elvis Presley, you know him?". "Emm, no". Gaagh! Jeg visste nesten ikke hvor jeg skulle gjøre av meg. Men vi er handlingsfokuserte og har i dag kjøpt brennecd'er og skal lage de en mixtape med musikk som er allmennkunnskap, men som vi også tenker at de kan like ut fra hvordan musikk de er vant med. Post gjerne forslag til sanger i kommentarfeltet.


8 kommentarer:

Arne sa...

Led Zeppelin? Jimi Hendrix? Sufjan? God rap?

Gunhild sa...

De kjente heller ikke Led Zeppelin, Arne! LOL!

Anonym sa...

Boyzvoice. ;) nei da. unnskyld, jeg har ingen forslag, har ikke så kontroll på musikk.

Men det var moro å lese på bloggen din i dag! :) lenge siden jeg har tittet, så det var en del nytt. Fine bilder! og heftig shit kultursjokk! :S uff, he he.

klem fra id

Erlend Sørbø sa...

For å vise frem det beste Norge har å by på burde dere jo lage en egen black metal-CD med norsk, grim, iskald metall.
Noe for fargerike, varme afrikanere, vil jeg tro...

Maria sa...

Men Gunhild, hvor bevandra er egentlig du i musikken fra det afrikanske kontinent? Utenom familien Kuti? :P Spill Stella Mwangi for dem, Norges Grand Prix-"håp"! (Nei, ikke gjør det.)

Gunhild sa...

Men Maria, musikken jeg nevnte for dem er ikke musikk vi kjenner i bare Europa, men i "hele verden"! Spilte Fela for de og, og Mckenzie sa "THIS i know" :)

Gunhild sa...

Og takk for gode forslag Erlend og Ida! Men må innrømme min glede for metall ikke er helt tilstede og dermed heller ikke behovet for å føre det videre til afrika.

AndreasWS sa...

Beatles har du jo alt dekka. Rolling Stones - Satisfaction, Start me up

Pink Floyd er et must - Comfortably Numb, Hey You, Wish you were here

Bob Dylan - Lay Lady Lay, Masters of war, Like a Rolling Stone

Dire Straits - Brothers in Arms

Aha med Take on me.

Cat Stevens - Wild World, Father and Son

U2 (With or Without you, Beautiful Day, Sunday bloody Sunday)

Moby - Natural Blues, Extreme Ways,

Aha med Take on me.

Alphaville - Forever Young.

White Stripes - Seven Nation Army

Chris Issak - Wicked Game

Europe - Final Countdown

Fugees - Ready or Not

Elton John - Circle of Life

Joan Osborne - One of Us

Oasis - Wonderwall

OutKast - Hey Ya

Det var noen jeg kom på.tror jeg har henta litt variert både i still og tidsepoke (Ca).